Blog
Nascholing burn-out preventie voor (huis)artsen, SO en medisch specialisten
Herkent u dit:
 • Ik ben constant moe
 • Ik slaap slecht en zie op tegen de dag
 • Ik pieker meer
 • Ik ben blij als ik het weer gered heb deze dag
 • Ik voel me gestrest en loop de hele dag achter mezelf aan.
 • Ben kortaf tegen mijn assistente en erger me voortdurend aan patiënten
 • Ik ben vergeetachtiger
 • Ik kan me niet goed concentreren
 • Ik voel me labiel
 • Ik heb fysieke klachten als hoofd-, nek-, rug- en/of buikpijn
 • Mijn gezin/ vrienden vinden me gestresst
 
Onze interactieve aanpak biedt het volgende:
 • Zicht krijgen op de balans tussen werk en privéleven
 • Het herkennen van de symptomen van overbelasting, de valkuilen, de “energievreters” en de risico’s van het vak.
 • Het ontwikkelen van strategieën om gezond en fit te worden en te blijven.
 • Tools krijgen om met plezier in de praktijk te kunnen werken, zonder overbelast te raken.
 • Recente wetenschappelijke inzichten van de effecten van chronische stress op het lichamelijk functioneren en het gebruik van onze genen.
 


Met elkaar in gesprek over kwetsbare ouderen in de huisarts en tandartspraktijk.
Dr. Gert-Jan van der Putten, specialist ouderengeneeskunde, kaderarts palliatieve zorg

Sinds 2011 ben ik verbonden met Docendo Orbis en geef ik regelmatig presentaties aan zowel artsen als tandartsen over veel voorkomende problemen in de geriatrie. Dat is ontzettend leuk om te doen. Ik probeer mijn presentaties zoveel mogelijk interactief te houden. De presentaties zijn dan meer workshops dan lezingen. Persoonlijke ervaringen worden ingebracht en met elkaar gedeeld. De workshops die we tegelijkertijd met artsen, tandartsen en mondhygiënisten zijn uniek te noemen. De mondzorg vaak als apart zorgdomein gezien door zorgprofessionals, terwijl een inter- en een multidisciplinaire professionele aanpak voor kwetsbare groepen zoals ouderen essentieel is. De inzichten en werkwijzen van de verschillende zorgverleners dienen naar mijn mening samengevoegd te worden zodat een multidisciplinaire samenwerking ontstaat.  De gevolgen van deze fragmentatie van zorg kunnen groot en voor de ouderen zelfs dramatisch zijn.
Ook dit jaar gaan we verder in op delier, depressie en dementie, die in de geriatrie ook wel de 3 D’s worden genoemd. Symptomen van delier, dementie en depressie zijn lastig te onderscheiden omdat ze erg op elkaar lijken. Helemaal als ze ook nog eens tegelijkertijd voorkomen. In de workshop wordt dieper ingegaan op alle drie de aandoeningen. Het herkennen en benoemen van de kenmerken en de verschillen kan alleen door het gedrag van de patiënt actief te observeren en te analyseren. Tijdens deze workshop wordt dit geoefend aan de hand van een aantal klinische video’s.
Bij dementie komen gedragsstoornissen zoals rusteloosheid, agitatie, desinhibitie, roepgedrag en apathie; cognitieve stoornissen zoals geheugenstoornissen, stoornissen in de oriëntatie en stoornissen van het abstraherend vermogen; en niet-cognitieve stoornissen zoals perceptiestoornissen (met name hallucinaties en/of valse herkenningen), stemmingsstoornissen, stoornissen van het affect en soms vlokkige paranoïde wanen, regelmatig voor. Niet alleen huisartsen, maar ook mondzorgverleners krijgen hier steeds vaker mee te maken. Immers, steeds meer ouderen behouden tot op hoge leeftijd hun natuurlijke gebitselementen. Door een toenemende zorgafhankelijkheid wordt het steeds moeilijker voor hen om een adequate mondgezondheid te behouden. Hoe ga je met deze gedragsstoornissen om? Medicamenteuze interventies zijn vaak niet effectief en als ze al worden voorgeschreven hebben vaak vervelende bijwerkingen als sufheid en verhoogd valrisico. Dit met alle gevolgen van dien. Tijdens de workshop laat ik de deelnemers zelf de ouderdom ervaren. Onbegrepen (probleem)gedrag wordt dan wat meer begrepen. Dat helpt de deelnemers betere oplossingen te vinden om te gaan met gedragsstoornissen bij mensen met dementie.
Maar als iemand echt niet meewerkt tijdens de verzorging of een (tandheelkundige) behandeling? Wat doe je dan? Toch maar sederen? Met twee personen iemand vasthouden. Mag dat allemaal wel? En als de familie niet wil dat hun vader of moeder medicamenteus wordt behandeld?
In 2020 treedt de nieuwe Wet Zorg en Dwang in. Die geldt niet alleen in zorginstellingen, maar ook in de 1e lijn. Zowel huisarts als tandarts krijgen daar mee te maken. Tijdens de cursussen in 2019 en 2020 besteden we daar aandacht aan!
Komt u ook? Ik verheug me u te ontmoeten op één van de cursussen van Docendo Orbis op de prachtigste locaties van de wereld.
 


Jacqueline Surtea, tandarts in Rotterdam over Myanmar maart 2017

Een goede cocktail: Huisartsen & Tandartsen.
 
Samen met een collega waren wij de enige tandartsen in de groep, totaal geen issue.
Wij hebben onwijs veel geleerd, nog meer zelfs dan op een congres met alleen maar tandarts collegae. De groep was hecht, serieus, maar bovenal gezellig.
Een uitwisseling van kennis, het delen van ervaringen, medische missers, maar vooral het naar elkaar luisteren en samen lachen zorgde voor een wederzijds respect van elkaars vakgebied.
 
Conclusie: er wordt te weinig samengewerkt tussen huisartsen en tandartsen, jammer.
 
Een fantastische reis was het, waar ik als jongste onwijs veel plezier heb beleefd, mij op mijn gemak voelde. Niets moest, alles mocht en dat zorgde voor een ontspannen, leerzame sfeer waar ik samen met een groep nieuwe mensen een bijzonder land heb mogen leren kennen. Myanmar biedt hitte, armoede, kleur & geurrijke ervaringen en had meer impact dan vooraf verwacht.
Het is een indrukwekkend, intensief land, maar hoort op je lijstje te staan als je van reizen houdt.
 
De combinatie tussen cursus en een rondreis was onvergetelijk en kan ik iedereen aanraden.
 
Je kunt alleen maar spijt hebben van dingen die je niet hebt gedaan.
 
Jacqueline Surtea
Tandarts te Rotterdam
 


Henk Veraart, oogarts in Tilburg en in 2015 en 2016 docent nascholing op Bali blikt vooruit naar
Seychellen 2017


De Seychellen, een 'bucketlist' bestemming voor velen. Oktober 2017 organiseert Docendo Orbis op Mahé, het hoofdeiland van de Seychellen, de jaarlijkse nascholing voor huisartsen en tandartsen. De huisartsonderwerpen die aan bod komen zijn met name gericht op praktische vaardigheden en verdieping van bestaande kennis en betreffen oogheelkunde, cardiologie en KNO. Ook zal er een Lean training gegeven worden en zal er een blok duikgeneeskunde plaatshebben.
Behalve geaccrediteerde nascholing is er veel meer op de Seychellen te halen. Het is een mooie duikbestemming met vele duikstekken langs de vele kleine eilandjes en riffen. In oktober is het seizoen voor de walvishaaien in volle gang en is er grote kans om die te zien. Daarnaast kan er vanaf het strand goed gesnorkeld worden met koraal riffen aan de kant en helderblauw water. Mahé herbergt ook theeplantages.
De Tea Factory is toegankelijk voor bezoekers. Met een huurauto is het eiland eenvoudig te verkennen en kun je op zoek naar heerlijke restaurants en afgelegen strandjes. Ook staan de Seychellen bekend als fantastische golfbestemming.
Naast Mahé zijn met name Praslin en La Digue bekende reisbestemmingen, die eenvoudig gecombineerd kunnen worden voorafgaand aan, of volgend op deze nascholing.
Wij, Arvid Kropveld, Harm Jans Muntinga en Henk Veraart, kijken er naar uit om uw bijscholing te verzorgen en zullen naast Anja Trommelen als organisator, graag uw gastheren zijn.
 
 
Nascholingsreizen tandheelkunde, Bert Broere tandarts in Brouwershaven
 

Sinds 2004 ben ik vrijwel elk jaar met Anja Trommelen of beter, via Meeting & Convention Travel, op studiereis geweest naar diverse fraaie locaties met dito omgeving in het (Verre) Oosten. Docendo, zoals ik de stichting noemde, verzorgde een uitgebreid en gevarieerd  aanbod aan onderwerpen. De nascholingen zelf waren interactief van opzet; je voelde je in de cursus meestal meer vriend dan collega en ik heb er door de jaren heen diverse persoonlijke contacten aan over gehouden.

Waardeer ook ten zeerste dat je je reis zuiver persoonlijk kan samenstellen, bijvoorbeeld het vliegen met een andere airline, dan wel in een ander reisschema, zoals ook dit jaar weer het geval zal zijn met de Bali-reis in oktober 2016.

In 2007 ivm een ernstige ziekte van mijn vrouw wist ik pas op het allerlaatste moment dat er meegegaan kon worden en ook dat werd prima geregeld.

De mix van een interessante cursus gedurende de ochtenden en een mooie locatie zorgt ervoor dat er voldoende  tijd over blijft om wat van het land te genieten. Bij Anja is het wegblijven uit de cursuszaal -als je dat al zou willen- er echter niet bij; de studiepunten zijn altijd welverdiend.

Het door Docendo Orbis aangeboden borreluurtje is, net als het einddiner, altijd compleet, verzorgd en gezellig.

Een aanrader voor een ieder die het nuttige met het aangename wil combineren én daarbij ook nog de nodige KRT punten wil verzamelen.

Mijn favoriete bestemming (ook voor Anja zelf lijkt die plaats iets extra’s te hebben) blijft koningsstad Hua-Hin in Thailand, maximaal tien minuten per taxi van het hotel.

Een bruisende plaats met vele winkels, (steiger)restaurants, tailors en natuurlijk de dagelijkse nightmarket, een belevenis op zich.

Bert Broere, tandarts te Brouwershaven

 


Noot redactie: in november 2017 zal Hua Hin weer op het programma staan!


Verslag van onze bevindingen als docent voor huisartsen tijdens een reis naar Zuid Afrika met Docendo Orbis.

 
Doel voor ons als jeugdartsen was de jeugdgezondheidszorg (JGZ) bij huisartsen meer op de kaart te zetten. Daarnaast hebben we onze rol in het sociale domein van de jeugdzorg en de veranderingen na de transitie belicht.
Op het programma stonden diapresentaties met een uiteenzetting van onze werkzaamheden, een overzicht van de nieuwe wetgeving rond de transitie, een presentatie over de veranderingen en achtergronden van het Rijksvaccinatieprogramma . Verder de invloed van de Social Media op de huidige jeugd en  casuïstiek rond twee Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraken (LESA) namelijk kindermishandeling en kleine lichaamslengte. Er was tevens tijd voor vragen en om kennis met elkaar te delen.
Het was een bijzondere  intercollegiale ervaring. De collega huisartsen waren erg geïnteresseerd en zij deelden eigen ervaringen aan de hand van casuïstiek. Bij de evaluatie gaven enkele huisartsen aan weer vaker te zullen terugverwijzen naar de JGZ om onze expertise bij diverse onderwerpen beter te gebruiken, maar ook omdat zij zich realiseren dat demedicaliseren een wederzijdse verantwoordelijkheid is.
 
Het mooie van de setting van Docendo  Orbis is dat er  tegen de achtergrond van een prachtig land intensief contact ontstaat tussen docenten en cursisten, wat ook buiten de lesuren om bijdraagt aan een groeiende kennis van elkaars werkdomein.
De goede organisatie rond de cursus en ter plekke door Anja Trommelen waren als een warm bad.  Prachtige excursies en een indrukwekkend slotdiner maken het tot een onvergetelijke reis.
 
Patricia Meulenberg, jeugdarts 0-4 jarige zorg
Evelyn van der Ven, Stafarts en Jeugdarts 4-12 jarige zorg


Verslag van nascholing Hua Hin, Thailand november 2015 door Flip Sutorius, huisarts in Haarlem.
 
Heb genoten van een geweldige week in Thailand: ten eerste voldeed de cursus qua inhoud en presentatie geheel aan mijn verwachtingen. Ik heb weer vele leerpunten mee naar huis genomen. Prima gericht op huisartsen, dankzij de bijdrage van kundige huisartsvoorzitters!
Ook de cursustijden waren zeer aantrekkelijk: van 08.00 tot 13.00 uur, waardoor er genoeg tijd overblijft voor andere zaken, en toch 20 punten mee naar huis nemen.De ambiance ( hotel, zwembad, zee, stadscentrum, uitjes en temperatuur) maakt zo'n week eigenlijk helemaal af. Zo'n combinatie van nascholen en ontspanning is toch eigenlijk heerlijk, ik ga het vaker doen!
 

Verslag van nascholing Bali oktober 2015

De nascholing op Bali voldeed aan alle verwachtingen die je van een goede nascholing mag hebben: goede docenten, interessante onderwerpen en een comfortabel cursushotel op een fantastische plek. Door de tropische temperaturen startte het programma vroeg, namelijk om half 8, maar dat liet ook meer tijd voor een inspirerende kennismaking met de cultuur van het eiland met een fietstocht door de desa, een klimtocht naar één van de vele tempels die Hindoeïstisch Bali rijk is en een bezoek aan een lokaal streekhospitaal en een eerstelijnsvoorziening, een puskesmas.
Het leuke van een dergelijke nascholing is dat je gedurende zo'n week met een groep collega's tijdens de diverse sportieve bezigheden als duiken en raften, maar ook onder het genot van een hapje en een drankje ervaringen kan delen over het vak.
En er natuurlijk nog een beetje vakantie aan kan vastknopen!
Aanrader dus!

Bernadette van Doorn
Ingrid Jongejan
Huisartsen te Rotterdam


Gert Jan van der Putten SO en kaderarts palliatieve zorg spreekt over zijn passie
Het hoeft geen betoog dat in Nederland zowel het aantal als het aandeel ouderen de komende jaren flink zal stijgen. De ouderen hebben dan ook de toekomst, wordt weleens gezegd.  Deze demografische veranderingen heeft  gevolgen voor velen, waaronder formele en informele zorgverleners. Elke zorgverlener zal de komende jaren in toenemende mate in zijn of haar praktijk met een grotere groep ouderen te maken krijgen die gemiddeld genomen een hogere leeftijd hebben dan nu het geval is. Als specialist ouderengeneeskunde, kaderarts palliatieve zorg en senior wetenschappelijk onderzoeker houd ik mij dagelijks bezig de zorg voor (kwetsbare) ouderen te verbeteren. Dat vind ik een bijzondere uitdaging. De ouderengeneeskunde en ouderenzorg zijn beide namelijk enorm in beweging en niemand weet waar we uiteindelijk uitkomen. Dat de ouderenzorg er over 10 jaar anders uitziet dan vandaag is welhaast zeker. Maar hoe die er precies uit gaat zien, weet nog niemand. Ook ik niet. Wel tracht ik de veranderingen in de ouderengeneeskunde en ouderenzorg zoveel mogelijk te volgen en daar waar mogelijk ook mede inhoud te geven op nationaal en internationaal niveau. Dat is voor mij een geweldige uitdaging waar ik naast mijn werk in het verpleeghuis en in de eerste lijn, enorm veel plezier aan beleef. Als wetenschappelijk onderzoeker ben ik verbonden met de afdeling Tandheelkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werk ik samen met onderzoekers van vele andere universiteiten. Als één van de weinige artsen in de wereld heb ik als speciaal aandachtspunt de mondzorg en mondgezondheid bij ouderen. Mijn interesse in dit onderwerp kreeg ik al in het begin van mijn opleiding tot specialist ouderengeneeskunde, destijds heette dat verpleeghuisarts. De tandarts die ik ontmoette in het verpleeghuis waar ik destijds werkte, wees mij erop van veel bewoners in verpleeghuizen de mondgezondheid vaak slecht is. Ik was daar niet van op de hoogte en toen ik wat vaker in de monden van mijn patiënten keek, was ik geschokt van wat ik zag. Het raakte mij dat één van de oorzaken een onvoldoende mondhygiëne is. Van meerdere bewoners kreeg ik te horen dat het weleens voor kwam dat hun monden dagen achtereen niet gepoetst werden. Diezelfde bewoners gaven aan dat ze dat heel vervelend vonden, maar het eenvoudig aan de verzorgenden durfden te vragen omdat ze al voor zoveel zaken de zorg moeten vragen! Om triest van te worden. Niet veel later kwam ik er achter, dat dit niet alleen in het verpleeghuis waar ik werkte, maar dat het in heel veel andere verpleeghuizen in Nederland, maar ook daarbuiten het geval was en nog steeds zo is. De gevolgen van een slechte mondgezondheid op de algemene gezondheid en kwaliteit van leven kunnen enorm zijn.
Voor velen heeft de ouderdom en het verblijf in een verpleeghuis een negatief beeld en is de zorg voor ouderen regelmatig negatief in het nieuws. Toch zijn er in de ouderenzorg dagelijks allerlei mensen werkzaam, waaronder artsen, tandartsen, paramedici, verpleegkundigen en verzorgenden die met veel liefde, aandacht en kompassie zorg aan de hun toevertrouwde (kwetsbare) ouderen geven. Soms is die zorg door allerlei redenen onvoldoende, maar er is zelden sprake van boze opzet. Veelal is het gebrek aan kennis en kunde de oorzaak dat de zorg soms niet adequaat is. In de ouderengeneeskunde en ouderenzorg proberen we over het algemeen de principes van de palliatieve zorg te hanteren omdat er vaak geen mogelijkheid van genezing is van een (chronische) aandoening en dus meer de focus ligt bij het (behoud) van kwaliteit van leven en waardigheid van mensen.  Toevoegen van leven aan jaren en niet jaren aan leven is daarbij vaak het motto. Dat is een prachtige maar soms niet altijd gemakkelijk uitdaging. Met heel veel genoegen werk ik als docent samen met Docendo Orbis om belangrijke onderwerpen in de ouderengeneeskunde en ouderenzorg met huisartsen, tandartsen,  mondhygiënisten en praktijkmanagers te bespreken. Veelal is dat in aparte cursussen, maar soms stellen we ook een cursusprogramma samen die voor alle 4 de doelgroepen interessant zijn. Deze cursussen zijn vaak kleinschalig van op zet en daardoor vrij intensief. Ik vind het altijd weer bijzonder te zien hoe tijdens de cursus de verschillende beroepsuitoefenaars in de zorg die in eerste instantie erg van elkaar (lijken) te verschillen, met elkaar discussiëren, oplossingsgericht werken, elkaar in toenemende mate weten te waarderen en bereid zijn tot samenwerking ook na de cursusweek. Ook tijdens de bijeenkomsten waar de cursussen in de verschillende beroepsgroepen apart nascholing krijgen gebeurt dit, hetzij wel in mindere mate. Dat we een gehele week in een bijzonder oord in het buitenland zijn, geeft een bijzondere band tussen de cursisten en de docenten gedurende die week. Er wordt aan mij weleens gevraagd, waarom doe je deze cursus niet op Texel of op Vlieland? Waarom zo ver weg? Ik vind het bijzonder dat Docendo Orbis op dit gebied zich juist probeert te onderscheiden van andere aanbieders van bij- en nascholingen. Juist het een hele week met een groep cursisten in een ander land met een andere cultuur, wat verder weg van Nederland zijn maakt dat er niet alleen tijdens maar zeker ook na de nascholingsbijeenkomsten veel met elkaar over een bepaald onderwerp van de cursus door wordt gepraat en gediscussieerd. Juist dat maakt de cursussen van Docendo Orbis in vele opzichten bijzonder. De cursussen vinden altijd plaats op een bijzonder mooie en plezierige locatie. Inhoudelijk zijn de cursussen ook altijd bijzonder goed, dat vind ik niet alleen maar ook de (oud)cursisten. Anja Trommelen en haar partner Thé van Docendo Orbis zorgen dat de organisatie rondom de cursus prima is geregeld. Fantastisch hoe zij dat doen. Reeds bij aankomst op het vliegveld wordt je door Anja welkom geheten en de rest van de week zorgt ze optimaal voor elke deelnemer van de reis. Het is dan ook altijd in vele opzichten enorm genieten van het begin tot het einde. Niet voor niets zijn er cursisten die vrijwel elk jaar opnieuw weer inschrijven en ervaar ik het iedere keer weer als een eer mee te mogen als docent.
Het eten en drinken is ook altijd bijzonder goed en tijdens een cursus gebeuren er vrijwel altijd bijzondere dingen die je niet snel vergeet. Het rendement van de nascholingen van Docendo Orbis is dan ook in vele opzichten boven gemiddeld. En dat mag ook bijzonder worden genoemd. Als docent hoor ik de vele plezierige ervaringen van de cursisten en kijk ik met veel genoegen terug op de prettige gesprekken die ik met hen en hun reisgenoten heb mogen hebben. Eén van de bijzondere ervaringen die mij is bijgebleven vanuit één van de eerste cursussen die ik mocht geven in Thailand  is dat een dochter die mee was met haar vader na aanleiding van het bijwonen van een dagdeel van de cursus en de gesprekken die ik met haar had van baan is veranderd. Tijdens de cursus sprak ik haar en haar vader geregeld bij het zwembad maar ook veelal tijdens een lunch, diner of een borrel. Het viel mij op dat zij veel talenten bezat om in de ouderenzorg te werken. Tijdens de cursus heb ik haar gevraagd een dementerende vrouw te spelen tijdens een rollenspel. Dat deed ze geweldig goed. Het ontroerde mij dan ook dat ik van haar vader en haar moeder op een volgende Docendo cursus te horen kreeg dat ze inmiddels met veel plezier op een afdeling van een verpleeghuis voor mensen met dementie ouderen werkt. Geweldig! Dat is wat ik samen we met de medewerkers van Docendo Orbis wil bereiken: Kennis over de ouderengeneeskunde en ouderenzorg aan mensen overdragen en hen daarmee door ontroering en verwondering te motiveren de zorg aan (kwetsbare) ouderen morgen beter te maken dan hij vandaag is. Want u en ik hebben mogelijk die zorg in de toekomst zelf hard nodig!
 
 
 Jarenlange nascholings ervaring met Anja Trommelen van Docendo Orbis.
Na mijn afscheid als locale en regionale nascholings coördinator voor geaccrediteerde huisartsen nascholing heeft Anja Trommelen mij ‘ingelijfd’ in haar organisatie om de huisartsen cursussen invulling te geven, te coördineren en te modereren als dagdeel voorzitter.
De betreffende cursussen worden uitstekend georganiseerd in bestemmingen vooral in het Verre Oosten op pracht locaties waarbij de verhouding geaccrediteerde cursus tijd, ontspanning en lokale trips zo optimaal mogelijk is.
Het schema van vroeg beginnen wordt (in de tropen) hogelijk gewaardeerd.
We zorgen voor niet al te grote cursus groepen waardoor de interactie tussen huisarts-cursisten, consulent en moderator in zeer ontspannen en ‘veilige’ sfeer plaats vindt zodat de informatie overdracht optimaal is.
De dagdeel voorzitters hebben hierin veel ervaring en zij zorgen ook voor zeer relevante huisartsen-casuïstiek en
- problematiek.
De consulenten zijn vaak landelijke beroemdheden in hun vak en we prijzen ons dan ook gelukkig dat zij meegaan.
Anja Trommelen weegt altijd de timing van de cursus ( bv feestdagen/klimaat etc.) goed af evenals het reis comfort (overstappen/keuze airline) ten opzichte van de bijzonderheid van de bestemming en dat voor een zo gunstig mogelijke prijs óók voor de meereizende partner.
Heel leuk zien we dat collega groepen vanuit hagro, studie- of jaargenoten met elkaar meegaan en zo ook weer eens tijd hebben elkaar te treffen.
Al met al voldoende voor onvergetelijke ervaringen, geaccrediteerde punten en aangename contacten waarbij je zeker in de donkere herfst de kilte ontvlucht en met deze krenten in de pap weer verder kan.
Het zal duidelijk zijn dat het een en ander nogal wat voorbereiding vergt en vlucht- en hotelboekingen moeten maanden te voren gebeuren: huisartsen willen eigenlijk vaak niet zo lang te voren plannen. Maar stel het boeken dus niet te lang uit.

Arend Bon, huisarts np Aalsmeer.
 
Altijd op zoek naar de mooiste locaties!
Na ruim 28 jaar in toerisme werkzaam te zijn waarvan al zo'n ruim 25 jaar bekend met het organiseren van nascholing in het buitenland ben ik sinds mei 2014 voorzitter van stichting Docendo Orbis.  Mijn reiservaring komt mij zeer goed van pas bij het organiseren van nascholing voor oa huisartsen, urologen, gynaecologen, tandartsen, mondhygienisten, en dierenartsen en praktijkmanagers werkzaam in de zorg en binnenkort ook voor bedrijfs- en verzekeringsartsen.
Ik heb veel locaties ontdekt en uitgeprobeerd voor deze nascholingen en ben eigenlijk nooit teleurgesteld in de bestemming. De medewerking van de hotelmedewerkers is altijd groot en wij gebruiken altijd goede hotels met dito conferentiemogelijkheden. Ik heb goede herinneringen aan Bali, Zuid Afrika, zowel Kaapstad als Krugerpark, Jogyakarta bleek een bijzondere bestemming, Myanmar een belevenis, Sri Lanka een schot in de roos met een zeer vriendelijke bevolking die hard werkt aan de wederopbouw van hun land en graag meer toeristen willen gaan trekken en Vietnam interessant met verblijf in Hoi An, een werelderfgoed locatie en bezoek aan Hue.
Maar ook in Hua Hin in Thailand kom ik al meer dan 16 jaar vrijwel om de 2 jaar met een nascholing en nog altijd heel graag met altijd enthousiaste cursisten en sprekers en de bruisende koninklijke badplaats met iedere avond de nightmarket en de heerlijkste (vis)restaurants op 5 minuten per taxi, hotelshuttle of misschien per tuktuk om de hoek.
Dit jaar maken we voor het eerst een studiereis naar Bali naar het authentieke zuidoosten en bezoeken daar een kliniek en een regionaal ziekenhuis in Amlapura. Met een fietstocht door de desa olv een lokale gids krijgen we een goed beeld van de manier van leven in dit prachtige deel van Bali en komen we op plaatsen waar de gewone toerist vrijwel nooit komt. De belangstelling voor deze reis is daarom groot, voor ons reden om deze reis te herhalen in najaar in 2016.
De bestemmingsfilmpjes (video's) op onze website geven vooraf al een goede impressie van de verschillende bestemmingen. Dus neem daar de tijd voor deze eens goed te bekijken.
Maar we gaan ons ook meer richten op bestemmingen dichterbij; Malaga met bezoek aan het Alhambra, en samenwerking met een nascholing voor huisartsen met dierenartsen in het kader van One Health is daar een goed voorbeeld van.
Ook een paar dagen weg in bijvoorbeeld  Baden Baden in voorjaar 2016 staat op de planning met een bezoek aan een klassiek concert in het Festspielhaus, het grootste van Duitsland met een prachtige akoestiek en een mondaine sfeer in het stadje, van oudsher een kuuroord. Er zit dan toch altijd wel een bestemming bij die u aanspreekt?
Het werken met goede specialisten in hun vakgebied die dit ook met enthousiasme uitdragen en voortdurend de actualiteiten in de zorg monitoren en programma's aanpassen waar mogelijk zijn de pijlers voor een succesvolle nascholing.
Zo zal ook binnenkort LEAN in de zorg onderwerp zijn van onze nascholing.
En we zullen komende jaren ook meer 1e en 2e lijn met elkaar samenbrengen. Een voorbeeld daarvan is de nascholing komend najaar in Thailand waarin huisartsen, gynaecologen en urologen samen zullen komen voor uitwisseling van kennis en ook de bedrijfsartsen met huisartsen één onderdeel van de nascholing samen zullen volgen.
Wij zijn al druk met de planning voor 2016 dus raadpleeg regelmatig onze website.

Anja Trommelen, voorzitter stichting Docendo Orbis